Cand vine vorba de locuri romanesti pe care nu trebuie sa le ratezi sunt sigura ca topul celor 5 este pe atat de diferit pe cat ne este simtirea si perceptia asupra lumii, pe cat de mult iubim natura in detrimentul monumentelor istorice si pe cat de multe din ele am vizitat. In acest sens nu ma declar o mare cunoscatoare, am umblat mai putin prin tara si mai mult prin alte tari pe care am ajuns sa le cunosc mai bine decat propria-mi tara, insa nu imi pare rau, asa am invatat sa apreciez cu adevarat cceea ce pentru mine va fi mereu pe locul 1 la categoria locuri preferate: Bucovina. E drept, fiecare isi iubeste locurile natale, fiecare simte pulsul locului altfel atunci cand se simte parte a unui intreg, a unei comunitati si cand istoria personala este strans legata de istoria locului iar pentru mine acest loc este Bucovina.
Locul 1: In teorie,
Bucovina este delimitata geografic de granitele judetului Suceava, exceptie facand partea de sud-est a judetului, insa practic nu poti delimita obiceiurile raspandite in jurul regiunii consacrate. Pe langa pastrarea vie a traditiilor in orice aspect al vietii, traditii ce prind amploare in preajma sarbatorilor importante, Bucovina e renumita si pentru peisajele montane, pentru turismul religios dar si pentru cel cultural.
Locul 2:
Lacul Colibita din Bistrita Nasaud. Aici am fost si este minunat: un lac in mijlocul muntilor, peisaj montan si sporturi acvatice, pescuit si vanatoare, mancare buna si ospitalitate. E practic genul de loc ce poate face pe plac oricarui mofturos, dar ideal este atunci cand in familie unora le place muntele si altora tolanitul la soare.
Locul 3:
Bucuresti. Indiferent ce ati zice, Bucuresti va fi mereu o atractie turistica, poate principala si cea mai complexa atractie turistica a Romaniei. Capitala te atrage si ajungi acolo in timpul vietii cel putin odata indiferent ca vrei sau nu, insa daca ajungi ia-ti un ghid si aloca-ti cateva zile ca sa il descoperi asa cum poate fi el dupa traficul infernal, poluare, limbaj licentios si uneori o atitudine neplacuta adresata celor din provincie.
Locul 4:
Delta Dunarii, locul unde se afla rezervatia de nuferi, caii salbatici si cele mai bune mancaruri din peste facute de lipovenii care locuiesc acolo. Vei descoperi un stil de viata rudimentar, un stil de viata de subzistenta, insa impacat sufleteste, vei vedea iubirea autentica a locuitorilor fata de Dunarea care le poate fi aliat dar si inamic si vei gusta cel mai bun bors de peste pe care nu il vei gasi nicaieiri altundeva. Un punct in minus ar fi tantarii care parca simt ca nu esti de-a locului si dau buzna pe tine si folosirea apei din Dunare chiar si in bucatarie.
Locul 5:
Clujul, sau cel putin depresiunea Transilvaniei, daca vrei sa te simti ca esti in alta tara. Diversitatea de obiceiuri din zona Clujului si-a lasat amprenta si asupra culturii regionale din acea zona, asupra limbii, a mancarii si a traditiilor, ceea ce face ca Transilvania sa fie o adevarata resursa de noi culturi pe care o poti descoperi la orice pas.
Lista nu se opreste, ea continua... sunt atat de multe locuri frumoase in tara asta pe care inca nu le-am vazut sau nu le-am explorat indeajuns astfel incat putem crede eronat ca sunt putine. La fiecare pas putem gasi frumusetea, indiferent unde ne-am afla, dar parca glasul pamantului care ne cheama mereu in locurile natale face ca acestea sa fie mereu cele mai frumoase pentru fiecare dintre noi.