Dintre toate stilurile vestimentare, cel casual a capatat o asa de mare amploare incat, in prezent are si cateva subdiviziuni astfel incat un anumit outfit sa fie corespunzator catalogat. Desi dress code-ulĀ casual este foarte permisiv, putand avea influente si din alte stiluri vestimentare, smart casual se pare ca e cel mai abordat in ultima perioada de tot mai multi.
Odata cu cresterea locurilor de munca la birou, stilul vestimentar impus la locul de munca Ā a suferit si el modificari: se dorea un stil care sa iti asigure un oarecare confort pentru cele minim 8 ore petrecute la birou, insa sa fie oarecum elegant in relatia cu partenerii de afaceri. Asa a luat nastere stilul smart casual: nu atat de bussines incat sa se incadreze intr-un mediu corporatist, dar nici preaĀ lejerĀ ca sa fie considerat o tinuta de plimbare.
Stilul casual are multe influente minimaliste dar e mai permisiv in ceea ce priveste cromatica, texturile si imprimeurile. Pentru a avea o garderoba smart casual aiĀ nevoie neaparat de sacouri/blazere pe care sa le porti peste topuri, bluze sau camasi in nuante cat mai uniforme, fara aplicatii sau mesaje inscriptionate de orice fel. Se prefera de regula culorile neutre, dar potiĀ incorporaĀ si culorile pastelate sau cele mai puternice Ā daca ai in vedere un echilibru cromatic al tinutei si nu mai incluzi elemente puternice si in alte item-uri. De exemplu, poti purta un sacou rosu cu o pereche de pantaloni si o camasa neagra/albastru inchis, iar daca preferi culorile mai deschise, poti purta un sacou pastel impreuna cu un top alb si o pereche de pantaloni de culoare inchisa.
Pantalonii intr-o tinuta smart casual trebuie sa fie de regula inchisi la culoare, purtand include si jeansii clasici, fara alte decolorari, rupturi sau aplicatii pe ei, de preferat stramti si asortati cu o pereche de pantofi "cuminti" cu toc. Poti alege in acest sens o pereche de pantaloni nu foarte skinny, ba chiar drepti, si o pereche de stiletto, adaugi un top sau o camasa fara maneci, un sacou cambrat, un colier discret cu cristale, un plic si esti smart-casual din cap pana in picioare.
Tinutele smart casual mai pot include si rochii sau fuste pentru acelea dintre voi care prefere acest lucru: un top fara maneci si o fusta creion midi, alaturi de o pereche de pantofi cu toc si un plic este o imagine perfecta de tinuta la birou intr-un mediu situat la jumatatea drumului dintre formal si informal.
Atat bijuteriile cat si machiajul, manichiura si coafura, intr-un stil vestimentar smart-casual, trebuie sa fie simple si elegante: nimic pompos, parul cat mai lejer sau prins intr-o coada simpla, manichiura cu oja nude sau french ingrijita si curata, bijuterii din materiale pretioase, dar discrete, machiaj in culori cat mai naturale si desigur o atitudine office degajata.
Tu cate tinute smart casual poti crea cu ceea ce ai deja in garderoba?