Regina Maria – eleganta, putere si curaj
Alteta sa regala Principesa Maria Alexandra Victoria s-a nascut pe data de octombrie 1875 la Eastwell Park in comitatul Kent din Anglia. Dupa o copilarie petrecuta in Anglia, in mijlocul naturii si dupa numeroase capitole extrem de placute din viata ei, a venit in Romania in anul 1893 ca sotie a principelui mostenitor Ferdinand. Calitatile ei remarcabile au transformat-o repede intr-o figura publica de prima marime, iar naturaletea ei i-a cucerit pe romani. La venirea in tara, George Cosbuc ii inchina o poezie ii care ii ura sa devina un ,,al doilea soare” pentru tara noastra.
„Regina cu o energie mai presus de orice laudă, ajutată de fiicele ei, mergea din spital în spital. Cu un dispreţ desăvârşit de pericol nu pregeta să se arate unde epidemia era mai violentă. Nu mii, zeci de mii de soldaţi răniţi şi bolnavi au văzut-o în acele luni la căpătâiul lor. Ea a trăit atunci cea mai frumoasă pagină a vieţii ei. O pagină pentru care… Romania îi datoreşte o admirativă recunoştinţă”.
I.G.Duca, politician, prim-ministru al României
“Exista un singur barbat la Palat si acela este regina.” (Ambasadorul Frantei la Bucuresti Charles de Saint–Aulaire)
Sursa: George Grigoriu
“În nebunia anilor ’20, regina Maria a fost, pentru scurtă vreme, cea mai populară femeie din ţară .“
Smith, Gene, The American Heritage, Vol. 45, No. 6, October 1994
“S-a spus despre ea că a format o întreagă generaţie – toţi bărbaţii au fost îndrăgostiţi de ea, toţi artiştii inspiraţi de ea, toate femeile au dorit să-i semene.”
Lesley Blanch despre regina Maria
Regina Maria un exemplu de curaj si putere
Inteligenta, frumoasa, plina de curaj si de hotarare, viitoarea regina participa de la inceput la viata culturala romaneasca si isi leaga numele de multe proiecte sociale si culturale. In anul venirii sale, in 1893 a luat fiinta Societatea ,,Domnita Maria” care avea sa cultive arta populara. Un deceniu mai tarziu, Principesa Maria a organizat in parcul Cotroceni spectacole de caritate in beneficiul unui orfelinat.
Maria a devenit regina in anul 1914. Unita prin legaturi de sange cu Anglia si Rusia si convinsa ca Anglia nu va fi invinsa niciodata a sustinut alierea Romaniei cu Antanta, in vederea recuperarii teritoriilor romanesti aflate sub stapanire austro – ungara. Rolul sau de sfatuitor al regelui Ferdinand a atarnat greu in decizia acestuia de a intra in razboi impotriva tarii natale.
Primul Razboi Mondial o transforma in erou national, participa activ pe front, incurajeaza ranitii si soldatii din cele mai fierbinti puncte de lupta, nu se teme de gloante, de epidemii, de rani sau de saracie. Maria sfarseste prin a fi supranumita ,,Mama Regina”, ,,Mama Ranitilor” si ,,Regina – soldat” (a a si fost comandant onorific al Regimentului 4 Rosiori care i-a purtat numele si a carui uniforma a purtat-o, fiind si o calareata iscusita). A infiintat organizatia ,,Regina Maria” care a dezvoltat o retea de spitale in Moldova si serviciul de ambulanta.
Regina Maria a fost extrem de talentata si in politica externa, talent care i-a folosit nu numai la reprezentarea tarii, ci si in incercarea consolidarii statutului de putere regionala a Romaniei. Farmecul si distinctia ei o transforma intr-o stea mondiala. Dupa moartea regelui Ferdinand I in anul 1927, Maria a Romaniei isi consacra energia bunului mers al tarii sub domnia nepotului ei, Regele Mihai, care la data respectiva era doar un copil.
Regina Maria a fost mama a sase copii: Principele Carol, Principesele Elisabeta si Marioara, Principele Nicolae, Principesa Ileana si Principele Mircea. Regina a fost foarte legata sufleteste de doua locuri: Castelul Bran si Domeniul Balcic, de pe malul Marii Negre. Pe amandoua le-a decorat dupa propriul gust si le-a oferit parte din personalitatea sa.
Regina Maria si moda regala
Dincolo de curajul ei si de putere, dovedite in nenumarate randuri, regina Maria a fost si un etalon al elegantei. Inteligenta, nobila in aptitudini, curajoasa si inzestrata cu numeroase alte calitati, acestea s-au reflectat si in stilul ei vestimentar.
In ciuda regulilor vestimentare extreme care i-au fost impuse, regina Maria a reusit sa isi transpuna nobletea si in tinutele ei. Inspirata de moda pariziana a vremurilor respective si-a creat un stil propriu care o deosebea de toate celelate printese. Totodata, trebuie sa amintim ca industria modei din vremurile respective se afla pe culmi inalte. Marii creatori de moda puneau in aplicare imaginatia debordanta a reginei si construiau pentru ea tinute avangardiste si maiestuoase. Bineinteles, nu trebuie sa uitam de impresionantele bijuterii Cartier purtate alaturi de tinutele ei care pot sa fie vazute in expozitiile de la Muzeul de Istorie al Romaniei. Atitudinea ei nonconformista si puternica era totusi pastrata de noblete si regalitate in ciuda tuturor criticilor.
Desi era mare fana a modei pariziene si provenea dintr-o cultura diferita de cea romaneasca regina s-a dovedit a fi extrem de fascinata de portul traditional romanesc. In calatoriile pe care le facea in tara, se imbraca in costume populare din diverse zone. Apare in numeroase fotografii purtand costume nationale aparte, tesute uneori cu fir de aur sa de argint.
Colierele din perle erau preferatele ei si le purta deseori cu costumul popular. Cerceii, bratarile, colierele sau podoabele pentru coroana, aproape toate aveau perle. Un alt accesoriu predominant in garderoba reginei a fost palaria supradimensionata.
Despre stilul reginei Maria, dar si despre curajul ei s-ar putea scrie la nesfarsit. A reprezentat o sursa constanta de inspiratie pentru oameni si faptele ei curajoase vor ramane intotdeauna in inimile noastre.
Am avut deosebita placere de a organiza o sedinta foto care s-a desfasurat pe domeniul "Castelul Reginei Maria" din Balcik- Bulgaria, resedinta preferata de vara a Reginei Maria. Asezarea lui aproape de mare l-a facut ca in timp sa fie denumit "Cuibul linistit", o alternativa diplomata a ceea ce era el de fapt: colivia ei de aur, refugiul si exilul ei din viata politica.
Client Nou? ai 7% reducere la prima comanda