Inainte de a incepe cu regulile de asortare trebuie prima data sa intelegem de ce unele culori par sa se joace frumos cu alte culori si altele parca sunt copiii obraznici din parc care strica toate jucariile.
In primul rand trebuie sa stim ca exista 3 culori primare:
rosu, galben si albastru din amestecul carora se pot forma celelalte. Totodata, exista si culori secundare:
violet, verde si portocaliu, ca rezultat al amestecului de culori primare. Iar ca sa cuprindem toata gama de culori existenta trebuie sa stiti ca din amestecul culorilor primare si culoarea cea mai apropiata ca nuanta din categoria secundara rezulta
culorile tertiare. La culori tertiare, in functie de procentul din fiecare culoare primara si secundara pot iesi diferite nuante ale aceleasi culori: acvamarin, turcoaz, chihlimbar, indigo, purpuriu, etc. Pentru cei cu memorie vizuala am pus mai jos la dispozitie o roata a culorilor pentru a vizualiza mai exact variantele de culori pe care le avem in vedere in acest articol:
- Culorile primare si secundare care stau una in vecinatatea celeilalte se considera o combinatie reusita pentru a fi incluse simultan in outfit. Asadar, albastru merge cu verde si violet, iar portocaliu cu rosu si cu galben creand o tinuta in care culorile se completeaza una pe cealalta. Deci da, sacoul acela albastru din sifonier merge cu bluza verde care iti scoate ochii in evidenta iar daca vrei sa porti pantalonii rosii atunci ii poti asorta cu pantofii galbeni care iti plac atat de mult.
- Culorile primare si secundare aflate la poli opusi una fata de cealalta scot in evidenta o tinuta prin contraste. Asadar, indrazneste sa porti rosu cu verde, violet cu galben sau albastru cu portocaliu. Fii o aparitie contrastanta si poarta bluza rosie cu pantofii verzi sau galbeni.
- Daca esti o tipa careia ii plac imprimeurile sau combinatiile de culori pe aceeasi piesa vestimentara atunci cele doua reguli de sus nu se mai aplica ci va trebui sa o asortezi cu alte articole vestimentare in monocromate, in aceeasi nuanta ca si nuanta majoritara din imprimeu. Pe monocrom ar trebui sa optezi si in celelate accesorizari: poseta, pantofi, accesorii (minimal).
- Daca iti plac bulinele, dungile si alte tipare geometrice atunci nu incerca sa le asortezi unele cu celelalte. Adopta o culoare monocroma pentru asortarea acestor piese.
- Asortarea nonculorilor negru si alb. Dat fiind ca cele doua nu sunt teoretic culori, acestea merg ca si nuanta de baza pentru asortarea tuturor celorlalte culori. Ca si concluzie, alb si negru se asorteaza si copleteaza orice culoare.
Ai o tinuta asortata? Daca nu, arunca un ochi la noile colectii Zonia!